Bakker

Riet Bakker

Woont en werkt in het kleine dorp Cornwerd vlakbij de afsluitdijk in Friesland. Zij studeerde geneeskunde en praktiseerde vele jaren. Werken met klei ontwikkelde zich daarnaast al gauw van hobby tot passie. In 1986 kiest zij voor een professioneel eigen atelier, ging aanvankelijk als arts in deeltijd verder en is nu fulltime keramist. Zij exposeert met regelmaat in binnen- en buitenland. "Het architecturale element in de natuur is voor mij een oneindige bron van inspiratie.

Vanuit 't silhouet ontwikkel ik patronen en abstraheer deze. Versneden zachte platen steengoedklei buig ik en voeg ze samen tot een organisch abstracte vorm. Vloeiende vaak symmetrische contouren en intrigerende patronen van openingen, richels en gleuven worden vertaald in autonome objecten. Met diverse lagen korrelige, krimpende en kralende glazuren (zelf ontwikkeld) breng ik het oppervlak tot leven."
Sinds enkele jaren wordt Riet intens geboeid door wat de elektronenmicroscoop oplevert aan beelden en kennis van micro-organismen, zoals diatomeeën, foraminifera en radiolaria. Hun uitwendig skelet van kwarts of kalk wordt vrijelijk geïnterpreteerd tot nieuwe keramische (wand)objecten met strakke vormen, vloeiende lijnen en golvende vlakken.

Expositieperiode
Nog niet bekend