Dedem-Henstra

Marianne van Dedem-Henstra, 1968
Schildert vanuit haar gevoel met passie en beweging. Haar schilderijen hebben vaak een vrouwelijk thema en rondingen komen daarin veelvuldig voor. Op een stevige ondergrond als hout, aluminium en RVS beeldhouwt zij daarop een voelbare structuur van verschillende duurzame materialen als gips, kaolin en marmerzand. Marianne schildert met verf en pure, natuurlijke pigmenten. Lijnpatronen worden getekend onder meer met vloeibaar bitumen. Door de bewegingsvolle manier van schilderen ontstaan patronen op de onderlaag die haar dynamische gevoelsleven karakteriseren. Mede door kunstenaars als Miro en Rodin wordt zij geïnspireerd.

Sinds vier jaar werkt zij samen met beeldend kunstenaar Lolke van der Bij. Het resultaat is een symbiose van roestvast staal en beschilderingen. Het werk heeft een opwekkende en spannende uitstraling door het contrast van structuur en kleur met de verschillende reflecties van het RVS. Soms wordt het RVS bewerkt middels het inkerven van vloeiende patronen waardoor er nog meer lichtinvalafhankelijke weerschijningen zichtbaar worden. De compositie van abstracte banen en vlakken geven het werk een dynamische uitstraling voor de toeschouwer.

De samenwerking van deze twee kunstenaars heeft inmiddels ook geleid tot een opdracht voor twee monumentale beelden langs de Utrechtse Vecht resp. in Loenen en Maarssen.

Expositieperiode
April tot en met oktober 2016