Heikoop

Govert Heikoop (1951-2007)

Govert Heikoop werd in 1951 geboren in Meerkerk. Na zijn opleiding MO tekenen studeerde hij van 1974 tot 1977 aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Zijn MFA behaalde hij aan de Cranbrook Academy of Art, Bloomfield Hills, MI, USA (1977-1979).

Lineaire sculpturen met een gebalanceerd volume in doorlopende organische vormen, zonder begin, zonder einde. Zo zou je de beelden van Govert Heikoop kunnen typeren. Ze fascineren, in kleur en vorm , maar vooral in ruimtelijkheid. Het doet er niet toe waar je staat, vanuit welk punt je kijkt, de sculpturen begrenzen én betrekken de ruimte. In hun menselijke maat en met hun kleurrijke, op de natuur geïnspireerde vormen nodigen ze de toeschouwer uit tot het aangaan van een relatie die op haar beurt een ongekende bewustwording en beleving van de ruimte teweegbrengt.
Heikoop wil met zijn sculpturen inhoud geven aan hogere, inhoudelijke processen. Telkens weer zoekt hij naar de ultieme vorm waarin hij het ontastbare tastbaar kan maken. Aan de uiteindelijke realisatie van ieder beeld gaat een lang proces vooraf, van tekenen, van houtbewerken, van worstelen met de materie, vaak ook in figuurlijke zin. Want de vorm is er niet zomaar, die ontstaat in het proces, intuïtief en in opperste concentratie. Daarbij laat de kunstenaar zich inspireren door bouwpatronen uit de natuur, zoals plantvormen, elementen uit de onderwaterwereld of slangenstructuren. Juist in de vanzelfsprekende schoonheid van de natuur ziet Heikoop de continuïteit van het leven gesymboliseerd, de voortgang van het bestaan, zonder begin, zonder einde.

(Tekst drs Rehorst,2006)

Expositieperiode
Nog niet bekend.