Jong Orlando

Roland de Jong Orlando

In zijn beelden, zowel bij kleine werken als monumentaal werk, gaat Roland uit van oervormen zoals de cirkel, de driehoek, het vierkant en hun ruimtelijke equivalenten. Vandaar dat zijn werk onder de noemer "Geometrisch Abstracte Kunst" of "Concrete Kunst" valt.

Bij het ontwerpen van de sculpturen is het beeldend principe al duidelijk aanwezig in de materiaalkeuze: meestal gaat het om rond of vierkant profiel, of het nu om hout, staal, brons of ander materiaal gaat. Dat materiaal wordt vervolgens in stukken verdeeld tot enkele basiselementen waarmee het grote spel kan beginnen van combineren, organiseren en manipuleren. Door slechts een klein aantal van die eenvoudige basiselementen te gebruiken (in de meeste beelden zijn het er maar twee) zou dit beeldend principe kunnen gaan werken als een beperking maar in het spel met die elementen ontstaat er een maximale vrijheid: de uiteindelijke vorm wordt vaak niet van tevoren bedacht, maar gaandeweg 'ontdekt', waarbij ritme, symmetrie en harmonie de belangrijkste overwegingen zijn. Het spelenderwijs werken zorgt er voor dat het spannend blijft om met die basiselementen om te blijven gaan.
Al te systematische oplossingen worden vermeden, afwijkingen worden ingepast en bijpassende vormen toegevoegd. De weer samengevoegde elementen vormen zo uiteindelijk een nieuw geheel, dat meer is dan de som der delen.

Expositieperiode
April tot en met oktober 2016